Œillade noire je starodavna sorta rdečega grozdja, ki izvira iz južne Francije, predvsem iz regij Languedoc in doline reke Rone. Vino, pridelano iz tega grozdja, izstopa po svoji svežini, lahkotnosti in sadnem karakterju. Aromatični profil je prepoznaven po izrazitih notah zrelih rdečih sadežev, kot so češnja, malina in jagoda, občasno pa se razvijejo tudi blagi odtenki začimb, vijolic in zelišč.
Na okusu so vina iz Œillade noire pretežno suha, lahkotna do srednje polna, z živahno kislostjo ter blagimi tanini, kar jim daje prijetno pitnost in svež zaključek. Pogosto se uporabljajo za pridelavo mladih vin ali v zvrsteh, kjer prispevajo sadnost ter mehkobo.
Glavne vinorodne pokrajine so Languedoc, zlasti okrožja Saint-Chinian, Minervois in okolica Béziersa. Stilno so vina primerna kot spremljevalec lahkih jedi: piščančjih solat, testenin s paradižnikovo omako, perutnine z zelišči ali blagega kozjega sira. Zahvaljujoč svoji sadnosti in svežini vino lepo uravnoteži različne kulinarične okuse.