Le Petit Courbu je tradicionalna bela sorta grozdja, značilna predvsem za jugozahodne vinorodne regije Francije, zlasti Gaskonjo in delno Jugo-zahodni Pireneji. To grozdje je cenjeno zaradi svoje sposobnosti, da v vina vnese fino aromatično kompleksnost s pridihom elegantne svežine. Aromatični profil vin iz Petit Courbuja je prepoznaven po notah belega cvetja, akacije, citrusov, zrelih koščičastih sadežev (hruška, rumena sliva) ter subtilnem odmerku medu in oreščastih tonov.
Na okusu vina iz te sorte izražajo bogato teksturo, uravnoteženo svežino in rahlo kremasto obstojnost, harmonično združeno z diskretno sadnostjo. Najpogosteje se Petit Courbu uporablja v zvrsteh, kjer nadgrajuje sadnost in kompleksnost svojih sopotnikov, zlasti s sortama Gros Manseng in Petit Manseng.
Najbolj tipični stili vin segajo od elegantnih, suhih belih vin z dobro strukturo, do močnih, zrelejših zvrsti s potencialom za kratko staranje. Idealni kulinarični spremljevalci so morski sadeži, ribe na žaru, perutnina, kozji siri ter jedi na osnovi kremastih omak, kjer vino poudari svežino in tenkočutnost jedi.
──── 🍷 ────
👉 Ali Raziščite aplikacijo podrobno
Viniou – poenostavljeno upravljanje vaše vinske kleti