Montonico je avtohtona bela sorta grozdja, ki izvira iz južne Italije, predvsem iz pokrajine Abruzzo. Vinarji cenijo Montonico zaradi njegove izjemne svežine in sposobnosti izražanja terroirja. Aromatični profil vina Montonico zaznamujejo nežne cvetlične note, bele breskve, zrelo jabolko, hruška ter subtilne citrusne in zeliščne nianse. Na okusu je vino običajno suho, živahno, z dobro uravnoteženo kislino ter prijetno mineralnostjo, ki se ohranja v dolgem pookusu. V izbranih okoliših, kot sta območji Teramo in L'Aquila, vina iz sorte Montonico odražajo izrazit regionalni značaj.
Tipični slogi vin vključujejo sveža, mlada vina, ki jih odlikuje lahkotna struktura in harmonična pitnost, pa tudi kompleksnejša vina, ki nekaj časa zorijo na drožeh, kar prinaša dodaten volumen in globino. Montonico je izjemno vsestransko pri kulinaričnih povezavah. Odlično se ujema z ribjimi jedmi, školjkami, testeninami z rahlimi omakami ter svežimi poletnimi solatami. Prav tako je primerno kot spremljava lažjim perutninskim specialitetam in blagim sirom.