Molette je avtohtona bela sorta grozdja, značilna za regijo Savoja na vzhodu Francije, predvsem okoli krajev Seyssel in Chautagne. Vina iz sorte Molette so znana po svoji svežini ter lahkotni aromatični strukturi. V aromatičnem profilu prevladujejo note belega cvetja, limonine lupine, zelenih sadežev, kot so jabolko in hruška, ter subtilni minerali toni, ki izvirajo iz alpskih tal. Okus vina je običajno suh, z jasno izraženo kislino, nizko do zmerno alkoholno stopnjo ter prijetno lahkotnim telesom. Pogosto se sorta uporablja v mešanicah, zlasti skupaj z Altesse, kjer poskrbi za svežino in eleganco vina, predvsem penečih vin tipa Seyssel AOC. Priporočeni kulinarični spremljevalci za vina iz Molette so lahke predjedi, sveže kozje sire, morske sadeže in ribe, še posebej postrv ali ščuka. Prav tako se odlično poda k zelenjavnim jedem, na primer solatam in zelenjavnim narastkom, kjer svoj mineralni značaj združuje z okusi poljedelske kuhinje.
──── 🍷 ────
👉 Ali Raziščite aplikacijo podrobno
Viniou – poenostavljeno upravljanje vaše vinske kleti