Svatovavrinecké, v Sloveniji znan tudi kot "Šentlovrenka", je modra sorta grozdja, ki izhaja iz srednje Evrope in se že stoletja uspešno goji v vinorodnih okoliših Štajerske, Dolenjske in Posavja. Prevladuje z značilnim aromatičnim profilom, kjer se prepletajo intenzivne note zrelih gozdnih sadežev, predvsem višnja, robida in črni ribez, ponekod pa zaznamo tudi podton vanilije, začimb in rahle zeliščnosti. Na okusu je srednje polnega telesa, z živahno, a uravnoteženo kislino in mehkimi tanini, kar daje vinu prijetno svežino ter pitnost.
Najpogosteje ga pridelujejo kot varietalno suho rdeče vino, v hladnejših letnikih tudi v roséjih, izjemoma pa dozori v barikih, kjer razvije dodatno kompleksnost in eleganco. Svatovavrinecké odlično spremlja klasične jedi slovenske kuhinje – svinjsko pečenko, pečeno raco, divjačinske jedi in zorjene sire. Zaradi svoje sadnosti in zmerne strukture je izredno priljubljen kot spremljava testeninam z bogatimi omakami ali lažjim jedem z žara.