Aruban Blanc je redka in zanimiva sorta belega grozdja, ki izstopa po svojem kompleksnem aromatičnem profilu. Njena tipična aromatika vključuje izrazite note bele breskve, zelenega jabolka, grenivke ter nežne cvetlične odtenke akacije. Pogosto se zaznajo tudi rahle začimbne note in pridih mineralnosti, ki vztrajajo v daljšem pookusu. Na okusu daje vino iz sorte Aruban Blanc polno, a hkrati svežo strukturo z živahnimi kislinami ter uravnoteženim sadno-cvetličnim karakterjem.
Glavne vinorodne regije za Aruban Blanc so osrednja in južna Slovenija, kjer sorta najbolje uspeva na apnenčastih in prodnatih tleh, pod vplivom zmernega podnebja in izrazitih temperaturnih razlik med dnevom in nočjo. Najpogosteje se sorta uporablja za pridelavo svežih, suhih belih vin, lahko pa navduši tudi kot del zvrsti, kjer izpostavi svojo elegantno svežino. Včasih se uporablja za polsuha vina s pridihom ostanka sladkorja ali kot mlad vino "letnik".
Aruban Blanc je odličen spremljevalec morskih jedi, rižot z zelenjavo, solat, kozjih sirov ter azijske kulinarike s kremnimi omakami. Priporočamo serviranje ohlajenega na 8–10 °C, da popolnoma izrazi svoje arome in svežino.