Merello je redka in cenjena sorta grozdja, ki izvira iz izbranih vinorodnih področij, predvsem v severni Italiji in južni Sloveniji. Vina iz sorte Merello so prepoznavna po svoji intenzivni rubinasto rdeči barvi ter kompleksnem aromatičnem profilu, kjer prevladujejo note rdečega jagodičevja, suhih sliv, robid in zelišč, dopolnjene z nežnimi podtoni vanilije, tobaka in rahlih začimb, ki izhajajo iz dozorevanja v hrastovih sodih. Okus je bogat, a uravnotežen, s prijetnimi tanini, svežo kislino in dolgotrajnim pookusom.
Glavne vinorodne regije, kjer uspeva sorta Merello, so Goriška Brda, Vipavska dolina ter nekatere deli Piemonta v Italiji. Vinarji iz teh regij pridelujejo tako mirna kot barikirana vina, ki pogosto dosegajo visoko kakovost in primernost za staranje.
Merello se idealno poda k rdečemu mesu, divjačinskim jedem, jagnjetini in zorjenim sirom. Odlično se ujema tudi s testeninami z bogatimi mesnimi omakami ter jedmi z gobami ali tartufi, saj bogata struktura vina dopolnjuje kompleksne in izrazite okuse jedi.