Calitor je redka avtohtona sorta grozdja iz južne Francije, predvsem iz pokrajine Provence. Vina iz sorte Calitor so srednje intenzivne rubinasto rdeče barve, s prefinjenim aromatičnim profilom, kjer prevladujejo note rdečega jagodičevja – zlasti maline in rdečega ribeza – ter rahle cvetlične odtenke in subtilne začimbne podtone. Okus je običajno lažji in svež, s milimi tanini, uravnoteženo kislino in mehkim zaključkom, kar daje vinu izjemno pitnost.
Gojijo ga skoraj izključno v vinorodnih okoliših Provence, kot sta Côtes de Provence in Bandol, čeprav je njegov delež v vinogradih zelo omejen. Calitor se pogosto uporablja kot ena izmed sestavin v tradicionalnih provansalskih rdečih in rosé vinih, saj dodaja eleganco in svežino končni zvrsti.
Vina iz sorte Calitor so odlična izbira ob lažjih jedeh, kot so pečeno perutninsko meso, zelenjavne jedi na žaru, solate ter klasični provansalski tapenadi. Priporočljivo je tudi serviranje ob mehkih sirih ali ribjih jedeh z izrazitejšimi začimbami, kjer vino s svojo nežnostjo poudari okuse jedi, ne da bi jih preglasilo.