L’Espanenc je redek francoski avtohtoni sort grozdja, tradicionalno gojen predvsem v regiji Languedoc v južni Franciji. Znana je po svojem nežnem, vendar kompleksnem aromatičnem profilu, kjer prevladujejo note svežega zelenega sadja, kot so hruška, jabolko in zelene slive, pogosto pa so zaznavni tudi toni citrusov in subtilne cvetlične arome. Na okusu je običajno živahna in osvežujoča s srednjo kislostjo, kar daje vinu čistočo in eleganco.
Glavne vinorodne regije, kjer uspeva L’Espanenc, so Aude, Hérault in Gard, saj grozd uspeva na toplih, sončnih pobočjih s peščenimi ali apnenčastimi tlemi. Tipični stili vin so predvsem sveža, suha bela vina, ter mešane cuvée s poudarjeno mineralnostjo in lahko strukturo.
L’Espanenc se krasno poda k morskih sadežem, belemu mesu ter lažjim zelenjavnim jedem, odlično pa spremlja tudi kozji sir ter solate z olivnim oljem. Zaradi svoje svežine in diskretnih arom je primeren tudi kot aperitiv v poletnih mesecih.