Rdeča sorta grozdja

Tavriiskii je manj znan, a cenjen belo grozdje, ki izvira iz južnih vinorodnih območij, predvsem v Ukrajini, s poudarkom na regiji Tavria. V značilnem aromatičnem profilu prevladujejo nežne sadne note, med katerimi izstopajo belo breskev, marelica, jasmin in rahle citrusne arome. Okus je svež in harmoničen, v njem pa lahko zaznamo pridih hladnih mineralov ter subtilno medeno sladkobo, ki je v ravnovesju z živahno kislino.

Vina iz sorte Tavriiskii so največkrat suha ali polsuha bela vina, ki slovijo po svoji eleganci in lahkotnosti. Pogosto služijo kot osnovna sorta za pridelavo svežih belih vin, ponekod pa tudi za peneča vina ali harmonične mešanice. Umeščena so predvsem v regijah z zmernim podnebjem in ustreznimi peščenimi ali apnenčastimi tlemi.

Odlični kulinarični partnerji Tavriiskii vina so morske jedi, kot so pečen brancin, lososov tatar ali školjke, pa tudi rahlo začinjene solate in sveži kozji siri. Dobro se poda tudi k rahlim perutninskim jedem ali tipični mediteranski zelenjavni kuhinji.

Vodilne regije sorte Tavriiskii

Nobena regija ni najdena za sorto Tavriiskii.