Rdeča sorta grozdja

Amorgiano ali Mandilaria je ena najpomembnejših rdečih sort grozdja v Grčiji, še posebej razširjena na otokih Egejskega morja, kot so Rodos, Paros in Kreta. Vina iz te sorte se ponašajo z globoko rubinasto barvo ter značilnim aromatskim profilom, kjer prevladujejo note temnih gozdnih sadežev, kot so robide in češnje, pogosto z zeliščnimi podtoni, pikantnostjo in rahlim kančkom usnja ali tobaka. Okus je izrazit, z živahnimi, vendar nežnimi tanini ter prijetno svežino, ki omogoča vinsko eleganco kljub relativno robustni strukturi.

Najpogosteje Mandilaria vina zorijo v jeklu ali lesu, kjer pridobijo večplastnost in kompleksnost. Lahko so uporabljena tako za pridelavo mladih, svežih vin kot tudi za zamišljena, dozorela vina z daljšim potencialom staranja, pogosto pa jih najdemo v zvrsteh z drugimi sortami, zlasti s sorto Monemvasia.

Idealni kulinarični par so jedi z žara, bogate mesne jedi (jagnjetina, govedina), raguji, polni siri ali tradicionalne grške specialitete, kot so moussaka in bifteki, kjer vinska struktura lepo dopolni bogate okuse jedi.

Vodilne regije sorte Amorgiano (ou Mandilaria)

Nobena regija ni najdena za sorto Amorgiano (ou Mandilaria).