Monemvasia je starodavna sorta grozdja, ki izvira iz Grčije in je razširjena predvsem na otoku Paros v Egejskem morju ter na Peloponezu, zlasti v regiji Monemvasia, po kateri nosi tudi ime. Sorta daje srednje do polno telo vina z izrazitim aromatičnim profilom. V vinu Monemvasia prevladujejo note zrelih koščičastih sadežev, kot so marelice in breskve, s pridihom agrumov, medu, mandljev in začimb. Na okusu je pogosto srednje sveža, z elegantno mineralnostjo in prijetno uravnoteženo kislino, kar daje vinu lep zaključek.
Iz Monemvasie pridelujejo predvsem suha bela vina, pa tudi desertne in likerske različice, kot je znamenito vino Malvasia iz zgodnjega obdobja. Vina so znana po svoji intenzivnosti, kompleksnosti in dolgoživosti. Med tipične stile sodijo sveža mlada vina z živahnim značajem ter kompleksnejša, starana vina s polnostjo in globino.
Monemvasia se odlično poda k ribam, morskim sadežem, školjkam, svežim solatam ter belemu mesu. Posebej dobro se ujema tudi z lokalnimi grškimi specialitetami, kot so pečeni lignji, feta sir ter solata s paradižnikom in olivami.