Kidonitsa je avtohtona grška bela sorta, cenjena zaradi svoje izrazite aromatike in uravnoteženih okusov. V vinu izraža prefinjen aromatični profil, kjer prevladujejo note zrelih citrusov, zelene jabolke, hruške in subtilni odtenki belega cvetja. Okus je svež, z živahno, a uravnoteženo kislino in elegantnim, zmerno polnim telesom. Pogosto se zazna tudi rahla mineralnost, ki podari vinu dodatno kompleksnost in dolgotrajen zaključek.
Kidonitsa uspeva predvsem v regiji Peloponez, posebej na območju Lakonije, kjer optimalni klimatski pogoji omogočajo izražanje njenih najboljših lastnosti. Vinarji pridelujejo predvsem suha bela vina, ki ohranjajo sortni značaj, nekateri pa ponekdar pridelajo tudi polsladka vina ali kupaže z drugimi lokalnimi sortami.
Vina iz sorte Kidonitsa se odlično podajo k raznovrstnim jedem mediteranske kuhinje. Priporočajo se k morskim sadežem, belemu mesu – posebej piščancu in puranu – ter svežim solatam z zelišči. Prav tako se lepo ujamejo z blagimi siri in jedmi iz riža ali testenin z zelenjavo.