Fokiano je avtohtona črna vinska sorta, ki izvira predvsem z grških otokov, zlasti z Rodoša in širše Egejske regije. Ponaša se z značilnim aromatičnim profilom, ki izstopa po notah zrelih rdečih sadežev, kot so češnje in slive, ter subtilnih pridihih mediteranskega zeliščnega rastlinja. Na okusu se vino iz fokiana zaokroži s srednjo do visoko kislino, žametnimi tanini ter bogato sadno osnovo, pogosto pa v zaključku zasledimo note sladkih začimb in rahle mineralnosti.
Fokiano se najpogosteje prideluje kot sveže, suho rdeče vino, ki ohranja svojo sočnost in živahnost, vendar v nekaterih kleteh sorto uporabljajo tudi za proizvodnjo sladkih ali predikatnih vin z izsuševanjem grozdja. Posebna značilnost je njegova sposobnost staranja in koncentracije arom med razvojem v steklenici.
K fokianu se odlično podajo grške pečene jagnjetine, jedi z bogatimi začimbami, zorjeni siri ter parjene ribe ali morske jedi z mediteranskim pridihom, vse zaradi njegove kompleksnosti in uravnotežene svežine.