Messenikola Black je avtohtona sorta rdečega grozdja iz grškega območja Thessalije, natančneje iz regije Karditsa. Znana je po svojem izrazitem aromatičnem profilu, ki se ponaša z notami zrelih temnih sadežev, kot so robida, črni ribez in sliva, pogosto prepletenih z namigi črnega popra, vijolice in nežnih začimb. V ustih so vina iz Messenikola Black srednjega do polnega telesa, s prijetno uravnoteženimi tanini in živahno svežino, ki poudari saden značaj ter pusti dolg, topel in rahlo začinjen pookus.
Glavna vinorodna območja, kjer uspeva Messenikola Black, so okoli vasi Messenikolas v regiji Karditsa, kjer prevladujejo rodovitna tla in milo kontinentalno podnebje, ki sorto spodbuja k optimalnemu izrazu.
Messenikola Black se tipično prideluje kot sortno vino ali v elegantnih mešanicah z lokalnimi in mednarodnimi sortami. Vina so pogosto zrela, kompleksna, primerna za zorenje v sodih, kar dodatno obogati njihovo aromatsko paleto s toni vanilje in cedre.
Priporočamo kombinacijo s pečenimi mesnimi jedmi, divjačinskimi specialitetami, zrelimi trdimi siri ter bogatimi grškimi enolončnicami, kjer vino poudari globino okusa in arom jedi.