Vlahiko je avtohtona rdeča vinska sorta, ki izvira predvsem iz grške regije Epir, kjer velja za eno najpomembnejših tamkajšnjih sort. Vinu daje izrazit aromatičen profil s prevladujočimi notami črnega ribeza, češenj, zrelih sliv, v ozadju pa lahko zaznamo tudi zemeljske odtenke, nežne začimbe ter dotik zelišč. Okus je srednje poln do bogat, z mehko, a živahno naravno kislino, žametnimi tanini in prijetnim zaključkom, v katerem se pogosto izlušči nota suhega sadja ali rdeče paprike.
Vlahiko se največ prideluje v vinorodnih območjih severozahodne Grčije, zlasti v okolici mesta Ioannina. Najpogosteje se uporablja kot sestavni del klasičnih mešanic z drugimi lokalnimi sortami, v posebnih letnikih pa se pridelujejo tudi sortna vina.
Tipičen slog vina iz sorte Vlahiko je sveže, srednje polno rdeče vino, ki se dobro stara v lesenih sodih. Ponekod iz nje pridobivajo tudi rosé vina. Odlična gastronomska spremljava so ražnjiči, jagenjček na žaru, bogate enolončnice ter tradicionalne grške jedi kot so moussaka, pasticcio ali začinjeni sir.