Veltliner je priljubljena sorta vina, ki se v Sloveniji pojavlja predvsem kot Zeleni Veltlinec. Sorta izvira iz Avstrije, kjer je najbolj zastopana v regijah Niederösterreich, Kremstal, Wachau in Weinviertel, medtem ko se v Sloveniji največ goji v Podravju. Veltliner vina prepoznamo po svežih, sadnih in zeliščnih aromah, kjer pogosto izstopajo note belega popra, jabolka, citrusov, nekoliko limonine lupine in rahlih mineralnih nians. Na okusu so vina običajno suha, zmerno alkoholna, z izrazito svežino in prijetno živahno kislino, kar podaljšuje občutek svežine v pookusu. Zeleni Veltlinec je večinoma pridelan kot mirno, sveže vino, često v jeklenih cisternah, ponekod pa tudi kot resne, zorjene verzije ali celo penine. Priporočajo se k lahkim jedem, kot so zelenjavne solate, belu ribo, morskimi sadeži, perutnino ter nežnimi siri. Njegova aromatična zrelost in izrazita svežina ga odlično dopolnjujeta s tipičnimi srednjeevropskimi kuhinjami, zlasti s svežo sezonsko zelenjavo in klasičnimi jedmi, kot so šparglji.