Carménère je cenjena rdeča sorta grozdja, ki izvira iz Francije, danes pa je največkrat povezana s Čilom, kjer dosega svoje največje izraze. Vina Carménère so prepoznavna po intenzivni rubinasto rdeči barvi in kompleksnem aromatičnem profilu. Prevladujejo note zrelih rdečih in črnih sadežev, kot so robide, slive in črne češnje, pogosto pa se izražajo tudi zeliščna komponenta (zelena paprika, črni poper) ter nežni odtenki kave, čokolade ali tobaka, ki izvirajo iz staranja v hrastovih sodih.
Glavna vinorodna območja za Carménère so čilske doline Maipo, Colchagua in Rapel, čeprav sorto pridelujejo tudi v manjšem obsegu v Italiji in ZDA. Stilno se vina gibljejo od srednje do polnega telesa, z mehko taninsko strukturo in prijetno svežino, kar omogoča lahko dostopnost že v mladosti, obenem pa tudi potencial za zorenje.
Priporočeni kulinarični spremljevalci vključujejo jedi z žara, govedino, jagnjetino, divjačino, testenine z bogatimi mesnimi omakami ali zorjene sire. Zaradi zeliščnih in sadnih arom Carménère odlično dopolnjuje začinjene kuhinje ter jedi na osnovi paprike in fižola.