Sciaccarello je avtohtona sorta rdečega grozdja, ki izvira iz Korzike, čeprav je sorodnica nekaterih italijanskih sort. Za vina iz te sorte je značilen srednje intenziven rubinasto rdeč odtenek ter prefinjen in kompleksen aromatični profil. Vonj je poln cvetličnih not vijolic, šipka ter značilnih začimb, kot so črni poper, zeleni poper in muškatni orešček. Okus je eleganten, s srednje izraženimi tanini ter prijetno svežino, ki daje vinu uravnoteženost in pitnost. Pogosto se čutijo tudi note rdečega jagodičevja, mandljev in zelišč, kot je rožmarin.
Glavne vinorodne pokrajine, kjer uspeva Sciaccarello, so okoli Ajaccia na Korziki, še posebej v poletno toplem in sončnem podnebju. Vina iz Sciaccarella so največkrat pridelana kot sortna ali pa v mešanicah z drugimi lokalnimi sortami, najpogosteje z Niellucciem.
Tipični stili vin so sveža in sadna rdeča vina ali eleganten rosé, ki izžarevajo lahkotnost ter subtilno začimbnost. Sciaccarello se odlično ujema z mediteranskimi jedmi, perutnino, jagnjetino na zeliščih, testeninami in siri z mehko skorjo.
──── 🍷 ────
👉 Ali Raziščite aplikacijo podrobno
Viniou – poenostavljeno upravljanje vaše vinske kleti