Albanello je avtohtona bela vinska sorta, ki izvira s Sicilije, predvsem iz provinc Sirakuza in Ragusa. Vina iz Albanella so elegantna in prefinjena, zaznamuje pa jih svežina, uravnotežena kislina in bogat aromatični spekter. Na nosu razvije privlačne arome citrusov, belega cvetja, akacije, zelenega jabolka in rahlo zeliščnih not, občasno pa tudi namige po mandljih in medu.
Okus je srednje do polnega telesa, z živahno svežino in rahlo mineralnim zaključkom. Albanello se pogosto vinificira kot monosortno vino ali v zvrsteh z drugimi lokalnimi sortami, kot je Grillo. Stil vina se razteza od svežih, mladostnih vin do bolj strukturiranih in kompleksnih različic, ki lahko dozorevajo v jeklenih cisternah ali na usedlini.
Vinska gastronomija ga ceni zaradi njegove vsestranskosti pri kombinacijah z mediteransko kulinariko. Odlično se ujema s surovimi ali mariniranimi ribami, morskimi sadeži, lažjimi testeninami, rižotami s svežimi zelišči ter mladimi siri. Idealen je tudi kot aperitiv v vročih poletnih dneh.