Moristel je avtohtona rdeča sorta grozdja, izjemno cenjena predvsem v španski regiji Aragonija, zlasti v okrožju Somontano. Njeno vino prepoznamo po živahni rubinasti barvi ter prijetni svežini. Aromatični profil Moristela je prefinjen, z notami rdečih jagodičevij, kot so malina in jagoda, pogosto zaznamo tudi nežne cvetlične in zeliščne odtenke, ki jih dopolnjuje rahla mineralnost. Okus vina je srednje poln, s svežo kislino, mehkimi tanini ter sadno zaznavo, ki daje vinu uravnotežen in pitek zaključek.
Moristel uspeva skoraj izključno v regiji Somontano, kjer mu ugodno podnebje in sestava tal omogočata izražanje njegovih edinstvenih lastnosti. Najpogosteje se uporablja v zvrsteh, kjer prispeva svežino in sadnost, vendar lahko pridelovalci proizvajajo tudi sortna vina, ki razkrijejo njegov pristni značaj.
Vina iz grozdja Moristel se odlično podajo k raznolikim jedem, priporočamo jih posebej ob mesu z žara, perutnini, rahlo zorjenih sirih ter tradicionalnih španskih narezki. Zaradi svežine in nižje alkoholne vsebnosti so odlična spremljava tudi lažjim jedilnikom.