Amaral je zasajen predvsem v vinskih regijah osrednje in severne Portugalske, kjer je cenjen zaradi svoje izrazite svežine in izjemne aromatike. Gre za sorto, ki daje vina svetlejše rumene barve z zelenkastimi odtenki. Njegov aromatični profil zaznamujejo arome limete, zelene jabolke, zelene paprike in trava, pogosto zaznamo tudi zelišča in minerale. Na nebu so vina Amaral suha, s poudarjeno kislino, kar poskrbi za živahno in harmonično zaznavo, okus pa spremlja subtilna slanost in sadnost citrusov ter jabolk.
Najpogostejši slog vin iz sorte Amaral so sveža, mlada bela vina brez zorenja v lesu, ki odražajo primarne arome in čistost sorte. Redkeje najdemo tudi peneča vina, kjer poudarjena kislina zagotavlja potrebno svežino.
Amaral se odlično ujema z morsko hrano, školjkami in ribjimi jedmi, zaradi svoje svežine pa dopolnjuje tudi solate in zelenjavne predjedi. Priporočljivo ga je servirati tudi k kozicam na žaru, sušiju ali lahkim testeninam z baziliko in limonino omako.