Tinta Caiada je portugalska sorta rdečega grozdja, cenjena zaradi svoje izrazite svežine in nežne strukture. Aroma vina iz te sorte je prefinjena, s prevladujočimi notami rdečih sadežev, kot so češnje, jagode in maline, obogatenimi z rahlimi pridihi začimb, vijolic in, ob dozorevanju v lesu, diskretnih tonov vanilije ter belega popra. V ustih so vina zmerno bogata, z gladkimi tanini, prijetno živahno kislino in lahkotnim telesom, kar prispeva k njihovi vsestranskosti in užitnosti.
Glavna vinorodna območja Tinta Caiada so regije Alentejo in širša jugozahodna Portugalska, kjer se sorta pogosto uporablja kot del klasičnih rdečih zvrsti, saj vinu prispeva svežino in eleganco.
Tipični slogi vina vključujejo mlada, sadno izrazita rdeča vina, kot tudi bolj strukturirane in nekoliko zorjene različice, pogosto v kombinaciji z drugimi avtohtonimi sortami.
Za optimalno gastronomsko doživetje priporočamo združevanje Tinta Caiada z jedmi iz perutnine, zrelimi siri, jedmi z žara ter nežneje začinjenimi jedmi iz svinjine ali jagnjetine. Odlična izbira je tudi ob jedeh iz riža in testenin s paradižnikovo osnovo.