Rdeča sorta grozdja

Blatina je avtohtona rdeča sorta grozdja, značilna za vinorodna območja Hercegovine, predvsem Mostar, Čitluk in Medjugorje. Zaradi svoje specifične biološke značilnosti – funkcionalne ženske cvetove – ta sorta pogosto zahteva opraševanje z drugimi sortami, kar vpliva na kompleksnost in raznolikost vin.

V aromatskem profilu prevladujejo note temnega jagodičevja, zlasti robidnic, borovnic in sliv, ponekod pa se razvije tudi subtilen pridih črne češnje, sušenih zelišč in rahlo začinjen ton. Okus vina je srednje do polnega telesa, z gladkimi tanini, prijetno svežino ter uravnoteženo stopnjo alkohola. Pogosto navduši z žametno teksturo in elegantnim pookusom.

Blatino največkrat vinificirajo kot suho rdeče vino, vendar so na voljo tudi sveži, mladi slogi ali bogatejše, zorenje v lesu utrjene različice. Vina so primerna za zorenje in pogosto s staranjem pridobijo še dodatno kompleksnost.

Idealno se ujema s pečenim rdečim mesom, divjačinskimi jedmi, zrelimi siri ter bogatimi enolončnicami, kjer poudari in zaokroži okuse jedi.

Vodilne regije sorte Blatina

Nobena regija ni najdena za sorto Blatina.

Vina iz Blatina

Višek

Hercegovina - Mostarsko vinogorje - 2015

Vilinka - 2015
Steklenica (75cl)