Rdeča sorta grozdja

Trnjak je avtohtona rdeča sorta grozdja, cenjena predvsem na jugu Hercegovine in v delih Dalmacije. Vina iz trnjaka so globoke rubinasto rdeče barve, z izrazito aromatiko temnega jagodičevja, zrelih češenj, sliv in črnih oliv, pogosto pa so prisotne tudi note začimb, kakava ter rahlo zeliščni odtenki. Na okusu Trnjak navdušuje z bogato strukturo, uravnoteženo svežino, žametnimi tanini ter dolgotrajnim, sadno-začimbnim pookusom.

Poleg osrednjih regij Hercegovine, kot so Mostar, Čitluk in Međugorje, so nasadi trnjaka prisotni tudi v nekaterih najbolj sončnih legah dalmatinskega zaledja. Sorta je priljubljena za pridelavo polnih, izrazitih rdečih vin, pogosto zorenih v hrastovih sodih, ki pridobijo dodatno kompleksnost in eleganco.

Trnjak se izvrstno poda k bogatim mesnim jedem, kot so govedina na žaru, jagnjetina, tradicionalni hercegovski pečenci, pa tudi k zrelim trdim sirom in dimljenim mesninam. Zaradi svoje vsestranskosti Trnjak predstavlja odlično izbiro za gurmansko uživanje in kulinarična doživetja ob sredozemskih specialitetah.

Vodilne regije sorte Trnjak

Nobena regija ni najdena za sorto Trnjak.

Vina iz Trnjak

Višek

Hercegovina - Mostarsko vinogorje - 2018

Škegro - Carsus Trnjak
Steklenica (75cl)