Trnjak je avtohtona rdeča sorta grozdja, cenjena predvsem na jugu Hercegovine in v delih Dalmacije. Vina iz trnjaka so globoke rubinasto rdeče barve, z izrazito aromatiko temnega jagodičevja, zrelih češenj, sliv in črnih oliv, pogosto pa so prisotne tudi note začimb, kakava ter rahlo zeliščni odtenki. Na okusu Trnjak navdušuje z bogato strukturo, uravnoteženo svežino, žametnimi tanini ter dolgotrajnim, sadno-začimbnim pookusom.
Poleg osrednjih regij Hercegovine, kot so Mostar, Čitluk in Međugorje, so nasadi trnjaka prisotni tudi v nekaterih najbolj sončnih legah dalmatinskega zaledja. Sorta je priljubljena za pridelavo polnih, izrazitih rdečih vin, pogosto zorenih v hrastovih sodih, ki pridobijo dodatno kompleksnost in eleganco.
Trnjak se izvrstno poda k bogatim mesnim jedem, kot so govedina na žaru, jagnjetina, tradicionalni hercegovski pečenci, pa tudi k zrelim trdim sirom in dimljenim mesninam. Zaradi svoje vsestranskosti Trnjak predstavlja odlično izbiro za gurmansko uživanje in kulinarična doživetja ob sredozemskih specialitetah.