Krkošija je avtohtona slovenska bela sorta, ki je najbolj razširjena na Štajerskem in v okolici Bizeljskega. Vino iz krkošije odlikuje svežina, lahkotnost ter nežna, slamnato rumena barva. Na nosu se razvije prefinjen aromatični profil z zaznavami belega cvetja, svežih jabolk, hrušk in pridihom citrusov, pogosto dopolnjen z rahlo zeliščno noto. V ustih je vino suho, zelo pitno z živahno, a harmonično kislino, srednjega telesa in prijetnega, sadno-cvetličnega zaključka.
Krkošija se običajno prideluje kot mlado, sveže vino, primerna je tudi za zvrsti s podobno lahkotnimi sortami. Vinska kletarja jo cenijo zaradi njene sposobnosti ohranjanja svežine in izrazite sortne značilnosti. Včasih se iz nje pripravijo tudi peneča vina po charmat metodi.
Za kulinarične kombinacije je krkošija odlična spremljava svežim ribjim jedem, zelenjavnim rižotam, perutnini, solatam ter tradicionalnim štajerskim hladnim predjedem. Zaradi lahkosti je primerna tudi kot aperitiv ali ob poletnih druženjih. Vino iz krkošije tako izstopa kot tipičen predstavnik svežih in pitnih belih vin Slovenije.