Bela sorta grozdja

Krkošija je stara, avtohtona bela sorta vina, ki uspeva predvsem v vinorodnih okoliših Dolenjske in Posavja. Njene grozdne jagode so srednje velike in zlato rumene barve, iz katerih nastaja vino nežne slamnato rumene barve. V aromatiki prevladujejo sveži sadni toni, kot so zelena jabolka, hruške, agrumi ter rahlo cvetlične note. Okus je živahen, prijetno svež, z uravnoteženo in mile kislinami ter lahkotno telesnostjo. Vina iz krkošije običajno niso namenjena dolgemu zorenju, temveč so mladostna, lahkotna, pogosto mirna ali polsuha, primerna tudi za pridelavo penečih vin.

Tipični stili vin iz krkošije izstopajo po svoji pitnosti in povdarjeni svežini, kar jih naredi odlične kot samostojno pijačo ali v družbi hrane. Priporočeni kulinarični spremljevalci so jedi iz bele ribe, lahki poletni solatni krožniki, perutnina, mladi siri ter tradicionalne slovenske zelenjavne jedi. Zaradi svoje svežine in nežnosti je krkošija še posebej primerna kot aperitiv ali kot osvežilna izbira v toplejših mesecih.

Vodilne regije sorte Krkošija

Nobena regija ni najdena za sorto Krkošija.