Asprouda je redka in tradicionalna bela sorta grozdja, ki izvira iz Grčije, predvsem s severnega dela države, kjer je še danes najbolj razširjena – predvsem v regijah Trakija in otokih vzhodnega Egeja. Vina iz sorte Asprouda so prepoznavna po svoji svetli, bledo rumeni barvi ter svežih in subtilnih aromah. V aromatičnem profilu prevladujejo note citrusov, zelenih jabolk, marelic in nežnih belih cvetov, ki se dopolnjujejo s kančkom zeliščnih tonov. Na okusu so vina običajno suha, z osvežujočo in živahno kislino, kar jim daje lahkotno do srednje telo in čist zaključek.
Asprouda je najpogosteje vinificirana kot sortno vino, vendar jo včasih uporabljajo tudi v zvrsteh za dodajanje svežine. Najbolj očara kot mlado, sveže vino, kjer pridejo do izraza njene sadne in cvetlične note. Priporočeni gastronomski spremljevalci so morske jedi, školjke, bela riba na žaru, sveže solate ter lahko začinjene sredozemske specialitete. Prav tako se odlično poda k perutnini ter mehkim, ne preveč izrazitim sirom.