Rdeča sorta grozdja

Caíño je avtohtona sorta rdečega grozdja, ki izvira iz Galicije na severozahodu Španije, posebej iz regij Rías Baixas in Ribeiro. Njeno vino je znano po izraziti aromatiki, kjer izstopajo arome temnih sadežev, kot so robidnice, črne češnje in slive, pogosto s pridihom vijolice ter rahlimi notami začimb in mineralnosti. Okus je običajno srednje do polnega telesa, s poudarjeno svežino in živahno kislino, kar mu zagotavlja lepo ravnotežje ter dolg, sadno-začimbni pookus.

Caíño najbolje uspeva v atlantskem podnebju, kjer so pogoji primerni za ohranjanje značilne svežine grozdja. Tipični stili vključujejo tako sortna vina kot tudi zvrsti, pogosto v kombinaciji z lokalnimi sortami, kot sta Sousón in Brancellao. Vina iz Caíña so intenzivna, lepo strukturirana in imajo dobro sposobnost staranja.

Priporočeni kulinarični spremljevalci so jedi z divjačino, bogati mesni raguje, jagnjetina ter tradicionalne galicijske jedi iz svinjine ali pečenke. Dobro se podajo tudi k zorjenim sirom ter picantnim tapasom, ki poudarijo svežino in sadnost vina.

Vodilne regije sorte Caíño

Nobena regija ni najdena za sorto Caíño.