Fogoneu je avtohtona rdeča sorta grozdja s španskega otoka Mallorca, ki postaja vse bolj cenjena zaradi svoje sposobnosti izražanja terroirja in prefinjenega aromatičnega profila. V vinu se Fogoneu pogosto predstavlja z nežno rubinasto barvo in zmernim alkoholom. Njegov aromatični spekter obsega note rdečega jagodičevja, kot sta jagoda in malina, prepletene z rahlimi začimbami, zelišči in z blago mineralnostjo, ki spominja na tla Mallorce. Okus je običajno lahek do srednje polnega telesa, z mehko taninsko strukturo ter svežo in živahno kislino, ki poudarja sadnost in čistost vinske sorte.
Glavna vinorodna regija Fogoneuja je otok Mallorca, kjer je sorta tradicionalno gojena zlasti v regijah Binissalem in Pla i Llevant. Vinarji pogosto uporabljajo Fogoneu samostojno ali v zvrsteh, kjer se elegantno dopolnjuje z drugimi lokalnimi sortami, kot so Callet, Manto Negro ali Syrah.
Tipični stili vina segajo od svežih, lažjih rdečih vin do nekoliko bolj strukturiranih in zorjenih v sodih. Fogoneu se odlično ujema s sredozemskimi jedmi na osnovi jagnjetine, pečenega piščanca, perutnine, rižot z zelenjavo in blagimi siri.
Španija
──── 🍷 ────
👉 Ali Raziščite aplikacijo podrobno
Viniou – poenostavljeno upravljanje vaše vinske kleti