Morokanella je redka avtohtona bela sorta grozdja, ki izvira predvsem z Malte in na Malti ostaja največji del pridelave. Sorta je znana po svoji izraziti svežini in kompleksnem aromatičnem profilu. V aromah prevladujejo dozorele citrusne note, kot so limona in grenivka, obogatene z vonji marelice, belega breskve in nežnimi zeliščnimi odtenki. Pogosto se zaznajo tudi mineralne note, ki so značilne za vinorodna območja otoka. Na okusu je vino iz sorte Morokanella polnega telesa, živahne kislosti ter z dolgim in elegantnim zaključkom.
Najpomembnejše vinorodne regije za Morokanello se nahajajo predvsem na Malti, kjer sorta uspeva na apnenčastih tleh in pod vplivom sredozemskega podnebja. Pogosto jo najdemo kot sortno vino, a včasih tudi kot del mešanic z drugimi lokalnimi sortami. Tipični vinski slogi so sveža, suha bela vina, ki izrazito poudarjajo sortne lastnosti, včasih pa lahko zorijo tudi kratek čas v lesu, kar doda še več kompleksnosti.
Morokanella se odlično poda k morskim jedem, školjkam, beli ribi, rahlo pikantnim azijskim jedem in perutnini. Prav tako se lepo ujema z mladimi siri in zelenjavnimi jedmi mediteranske kuhinje.