Noual je redek in edinstven avtohtoni slovenski grozdni sort, znan po svoji izraziti aromatičnosti in kompleksnosti okusa. V kozarcu razvaja z intenzivnimi aromami zrele hruške, belih breskev, cvetličnih tonov akacije in rahlih not svežih zelišč. Na okusu izraža lep balans med svežino in polnostjo, z živahno kislino ter mineralno podlago, ki poudari dolgotrajen in eleganten pookus.
Glavna vinorodna območja za Noual so Štajerska Slovenija ter Gorica Brda, kjer ugodna mikroklima in raznolika tla omogočajo razvoj njegovih najboljših značilnosti. Ponavadi se vina iz sorte Noual pridelujejo kot sveža, suha bela vina, pogosto pa jih najdemo tudi v različicah z rahlimi ostanki sladkorja, primernimi za arhiviranje. V redkejših primerih se uporablja za proizvodnjo elegantnih penečih vin.
Priporočeni kulinarični spremljevalci Nouala so jedi iz bele ribe, morskih sadežev, perutnine na žaru, kremaste testenine ter mladi siri. Posebej dobro se ujame z nežnimi jedmi, kjer njegova aromatičnost pride popolnoma do izraza.