Bela sorta grozdja

Perrum je manj znana, a izredno zanimiva sorta bele vinske trte, ki izvira iz regije Alentejo na Portugalskem. Vina, pridelana iz grozdja Perrum, slovijo po svoji lahkotnosti in svežini ter izrazitem mineralnem značaju. V aromatiki prevladujejo citrusi, predvsem limona in grenivka, skupaj z nežnimi cvetličnimi notami, kot so akacija in bela breskev. Okus je običajno suh, srednjega telesa, s prijetno kislino in z dolgim, rahlo slanim pookusom.

Perrum je tipičen za toplejše portugalske vinske regije, še posebej za Alentejo, kjer ga pogosto najdemo v zvrsteh z drugimi avtohtonimi sortami. Stil vina je najpogosteje mlado, sveže in ne preveč kompleksno, namenjeno uživanju v zgodnjih letih po stekleničenju. Občasno naletimo tudi na Perrum vina z delno ali popolno fermentacijo v lesenih sodih, kar doprinese kremno teksturo in dodatno aromatično plast.

Vina iz sorte Perrum se izvrstno podajo k morskim jedem, na primer školjkam, rižotam z morskimi sadeži ali blago začinjenim ribam. Priporočajo se tudi ob lahkih solatah in mladih kozjih sirih, kjer poudarijo svežino in aromatičnost jedi.

Vodilne regije sorte Perrum

Nobena regija ni najdena za sorto Perrum.