Kishmish je grozdna sorta, ki izstopa predvsem zaradi svojih majhnih, brezpečkinih jagod, ki so izjemno priljubljene tudi kot namizno grozdje in suho sadje. Aromatični profil vina iz sorte Kishmish je nežen in saden, pogosto z notami belega cvetja, svežega grozdja, muškatnih tonov ter rahlo citrusno svežino. Okus je lahek do srednje poln, prijetno saden z diskretno sladkobo in osvežujočo kislino. Glavne vinorodne regije, kjer gojijo Kishmish, so države Kavkaza, zlasti Gruzija, Armenija, Azerbaijan, ter območja Srednje Azije, kot so Uzbekistan in Turkmenistan.
Iz sorte Kishmish se najpogosteje pridelujejo polsladka in sladka bela vina, pogosto z nizko alkoholno stopnjo. Prav tako je pogost v penečih in desertnih vinih, ki poudarijo naravno sladkost in aromatično intenzivnost sorte.
Priporočeni kulinarični spremljevalci vključujejo lahke sadne sladice, mandljeve piškote, blage sire, azijske sladko-kisle jedi in perutnino z rahlo medeni glazuro. Odlično se poda tudi k suhemu sadju in oreščkom ter kot spremljava k sveži sadni solati.