Madrasa je cenjena avtohtona sorta vinske trte, predvsem razširjena v vinorodnih območjih Azerbajdžana in širše kavkaške regije. Vina iz sorte Madrasa so praviloma globoko rubinaste barve z izraženimi aromami zrelih rdečih sadežev, kot so češnje, robide in slive. Na nosu je mogoče zaznati tudi subtilne note črnega popra, začimb in občasno zemeljskih tonov, kar vinu dodaja kompleksnost. Na okusu so vina srednjega do polnega telesa, s svilnato teksturo, uravnovešenimi tanini in svežo kislino. Zaradi svoje elegantne strukture so primerna za različne stile vinifikacije, vključno z mirnimi rdečimi vini in ponekod tudi z rosé vini.
Tipični slogi vina Madrasa se razlikujejo glede na območje pridelave; vina s hladnejših leg so bolj sveža in sadna, medtem ko vina iz toplejših področij razvijejo bogatejšo, bolj zrelo sadnost in prefinjeno začimbnost.
Madrasa se odlično poda k raznovrstnim jedem, zlasti k pečenemu rdečemu mesu, jagnjetini, pikantnim kaukaskim jedem, zrelim sirom ter jedem z žara. Zaradi svoje vsestranskosti predstavlja izjemno izbiro za ljubitelje bogatih in aromatičnih rdečih vin.