Malvazija je ena najpomembnejših in najprepoznavnejših sort grozdja v Sloveniji, zlasti v Primorju, kjer prevladuje v vinorodnih okoljih Istre, Goriških brd in Vipavske doline. Vino iz malvazije prepoznavamo po značilni slamnato rumeni barvi z zlatimi odtenki. Aromatični profil je bogat in kompleksen – izražene so note zrelih jabolk, marelic, breskev ter akacijevega cvetja, občasno tudi pridih citrusov ali zelišč. Okus je suh ali polsuh, svež in harmoničen z nežno mineralnostjo, prijetno pitkostjo ter uravnoteženimi kislinami.
Malvazijo pridelujejo v različnih stilih: kot mlado vino, ki izstopa po živahnosti in aromatični svežini, polnejša in zrela različica pa pogosto zori v lesenih sodih, kar ji doda kompleksnost in polnost. V izbranih letinah jo najdemo tudi v maceriranih (oranžnih) slogih.
Med priporočene kulinarične spremljave sodijo morski sadeži, školjke, ribe na žaru, testenine s svetlimi omakami, mehki siri ter značilne mediteranske predjedi. Odlično se obnese tudi kot spremljava lažjim zelenjavnim jedem in olivnemu olju.