Metliška črnina je avtohtona rdeča sorta vinske trte značilna za vinorodno deželo Dolenjska, predvsem za okoliš Metlike in Bela krajina. Vino, pridelano iz tega grozdja, je srednje intenzivne rubinasto rdeče barve z vijoličnimi odtenki. Njegov aromatični profil zaznamujejo nežne sadne note, predvsem rdečega jagodičevja, češenj in robid, obogateno z rahlo zeliščno svežino in odtenki gozdnega podrastja. Okus je mehak, gladek, z zmerno strukturo taninov, prijetno svežino in pitkostjo, ki razkriva prijetno harmonijo med sadnostjo in živahno kislino.
Najpomembnejše vinorodne regije za pridelavo metliške črnine so okoliši Metlike, Črnomlja in Semiča, kjer terroir in mikroklima omogočata razvoj sorta v tipično elegantnih, a živahnih slogih. Metliška črnina je pogosto sestavni del tradicionalnega modrega frankinčka ali pa se prideluje kot sortno vino ter največkrat polsuh ali suh stil.
Odlično se poda k domači slovenski kuhinji – poskusite jo z mesnimi jedmi na žaru, pečenko, divjačino, suhomesnatimi izdelki ali poltrdimi siri. Prav tako je osvežujoča spremljava lažjih testenin ter rižot na osnovi gob ali zelenjave.