Rdeča sorta grozdja

Aglianicone je tradicionalna italijanska sorta rdečega grozdja, ki izvira predvsem iz južne Italije, zlasti iz regij Kampanija in Basilicata. Sorta je pogosto del starejših vinogradov in jo v sodobnem času ponovno odkrivajo zaradi njenega zanimivega senzoričnega profila. Vina iz Aglianicone se ponašajo z živahnimi aromami svežih rdečih sadežev, kot so češnja, robida in malina, obogatene z nežnimi notami začimb, usnja in rahlo zemeljskimi odtenki. Na okusu so ponavadi srednje polna, z uravnoteženimi tanini in prijetno svežino, kar jim daje živahen in saden zaključek.

Najpogosteje Aglianicone uporabljajo v zvrsteh kot dopolnilno sorto, a vedno več je tudi sortnih vin, ki poudarjajo njeno značilnost in izraznost. Vina iz Aglianicone odlično spremljajo klasične italijanske mesne jedi, bogate testenine z ragujem, pečeno jagnjetino ter poltrde sire. Prav tako je to vino primerno za bogate zelenjavne jedi in jedi iz gob, saj njegovi sadni in začimbni toni elegantno dopolnjujejo raznolike okuse mediteranske kuhinje.

Vodilne regije sorte Aglianicone

Nobena regija ni najdena za sorto Aglianicone.