Saint-Macaire je redka in zanimiva bela vinska sorta, ki izvira iz jugozahodne Francije, natančneje iz Bordeauxa, danes pa je prisotna tudi v posameznih vinorodnih okoliših Nove Zelandije in Avstralije. Vina iz Saint-Macaira odlikuje bogat aromatičen profil z izrazitimi notami zrelih koščičastih sadežev, kot so marelica in breskev, obogatenimi z vanilijo, medom in rahlim pridihom zelišč. Na okusu so vina srednje polna, z lepo uravnoteženo svežino, kremasto teksturo in pogosto prisotnimi rahlimi notami lesa, če je vino zorelo v bariku.
Najpogosteje se Saint-Macaire uporablja za pridelavo suhih in polsuhih belih vin ter posega po slogu desertnih vin s preostankom sladkorja. Zaradi svoje razgibane strukture in aromatike so vina iz tega sortne primerna za kombinacijo z jedmi iz bele ribe, morskimi sadeži, rahlo začinjenimi perutninskimi jedmi in siri z modro plesnijo. Prav tako se Saint-Macaire odlično poda k sadnim sladicam, kjer se prepletata njegova sadnost in svežina, kar ustvari harmonično kulinarično izkušnjo.