Pinot Noir je eden najbolj cenjenih rdečih vinskih sort, znan po svoji zahtevnosti v vinogradništvu in eleganci v kozarcu. Aromatični profil vina pogosto zaznamujejo note zrelih češenj, malin, jagod, v ozadju pa se lahko pojavijo tudi arome gozdnih tal, podrastja, začimb in rahle zemeljske note. V hladnejših letnikih prevladujejo sveža rdeča sadja, v toplejših pa tudi nekoliko temnejše sadne note. Usta zazna vino s srednjo strukturo, nežnimi tanini in jasno, uravnoteženo kislino, ki poudari pitnost ter svežino.
Glavne vinorodne regije za Pinot Noir so Burgundija v Franciji, Sonoma in Oregon v ZDA, Marlborough na Novi Zelandiji ter nemška regija Baden. Na slovenskih tleh je sorta znana kot modri pinot in uspeva predvsem v Podravski in Posavski vinorodni deželi.
Stil vina se giblje od lahkotnih, svežih rdečih vin z izraženo sadnostjo, do bolj strukturiranih, prefinjenih, staranih različic z zrelimi tanini ter kompleksnejšimi aromami. Priporočeni kulinarični spremljevalci so jedi iz race, piščanca, telečjega mesa, pečene postrvi, jurčkov ter zorjenih sirov.