Cococciola je avtohtona bela sorta grozdja iz Italije, ki izhaja predvsem iz regij Abruci in Molise. Gre za sorto, ki je cenjena zaradi svoje izrazite svežine in živahnega aromatičnega profila. Vina iz te sorte so prepoznavna po svetlo rumeni barvi z zelenkastimi odtenki ter po zelo svežih aromah citrusov, zelenih jabolk, hrušk in nežnih belih cvetov. Pogosto se zaznajo tudi rahle zeliščne note in mineralnost, ki vinu podarja izrazit značaj.
Cococciola se najpogosteje prideluje kot enostavno, sveže, suho belo vino, ki navdušuje z visoko kislostjo in lahkim telesom. V zadnjih letih je pogosto uporabljena tudi za pridelavo penečih vin po metodi Charmat, kjer izrazi svojo živahnost v obliki aromatičnih in osvežilnih mehurčkov.
Priporočeni gastronomski spremljevalci vključujejo sveže morske sadeže, školjke, bele ribe na žaru, lahke solate ter sveže sire, kot sta mozzarella ali ricotta. Zaradi sveže kislosti je odličen izbor tudi ob azijskih jedeh in sušiju. Cococciola je idealna izbira v toplih poletnih dneh.