Bela sorta grozdja

Pecorello je avtohtona bela vinska sorta, ki izvira iz južnih delov Italije, predvsem iz Kalabrije. Vino iz tega grozdja odlikuje eleganten in prepoznaven aromatični profil. Na nosu prevladujejo sveže cvetlične note, nežne arome citrusov, bele breskve, zelišč ter rahli mineralni toni. V ustih je Pecorello običajno suho, srednjega do polnega telesa, z lepo uravnoteženo kislino in zaokroženo teksturo, ki jo spremlja dolg in prijeten zaključek.

Primarne vinorodne regije za Pecorello so predvsem okrožji Cosenza in Catanzaro, kjer grozdje uspeva v zmernem sredozemskem podnebju na mineralnih tleh.

Vina iz sorte Pecorello so največkrat pridelana kot monovarietalna, bodisi v svežih, jeklenih izvedbah, bodisi kot kompleksnejša vina z delno ali popolno fermentacijo v hrastovih sodih. Pogosta so tudi peneča vina.

Za gastronomske kombinacije je Pecorello izjemno prilagodljiv: odlično se poda k morskim sadežem, ribjih jedeh na žaru, testeninam z zelenjavo, mehkim sirom ter belim mesom. Njegov svež in saden značaj poudarja okuse in jedi na lahek ter eleganten način.

Vodilne regije sorte Pecorello

Nobena regija ni najdena za sorto Pecorello.