Ronde je manj znana, a zelo cenjena sorta, ki izvira iz jugozahodne Francije, predvsem iz regije Sud-Ouest, vendar pridobiva ugled tudi v drugih evropskih vinorodnih okoliših. Vina iz sorte Ronde prepričajo s svežim aromatičnim profilom, kjer prevladujejo note rdečega jagodičevja, predvsem jagode, ribez in rahla sled češnje. Občutiti je mogoče tudi rahle začimbne odtenke, vijolico ter nežno zeliščno mineralnost. Na okusu so vina srednjega telesa, s prijetno živahno kislino in žametnimi tanini, kar omogoča uravnotežen in eleganten zaključek.
Najpomembnejše vinorodne dežele, kjer gojijo sorto Ronde, poleg Francije, vključujejo izbrane lege v Španiji in Italiji. Najpogosteje se jo uporablja za pridelavo mladih, svežih rdečih vin, a se vse pogosteje srečuje tudi v mešanicah za večjo aromatično pestrost.
Vina Ronde se odlično podajo k pečenim perutninskim jedem, klasičnim testeninam, zorjenim sirom in lažjim mesnim narezkom. Priporočajo se tudi ob jedeh z zelišči in zelenjavo, saj vinova živahnost lepo dopolnjuje raznolike okuse.