Gual je avtohtona bela vinska sorta, ki izvira s Kanarskih otokov, predvsem z otoka Tenerife, kjer je znana tudi pod imenom Bual. Grozdje sorte Gual odlikujejo srednje veliki grozdi s sočnimi jagodami, iz katerih nastajajo kompleksna in bogata vina. Aromatični profil vina Gual obsega intenzivne cvetlične note, predvsem akacije in belega cvetja, obogatene s sadnimi odtenki marelice, breskve, citrusov ter rahlo eksotičnimi notami medu in začimb. Okus je običajno polnega telesa, z lepo izraženo svežino, uravnoteženo mineralnostjo ter prijetno dolgim pookusom.
Glavne vinorodne regije za Gual vinogradništvo so otoki Tenerife, La Palma in El Hierro. Vina iz te sorte so največkrat pridelana kot suha ali polsuha, včasih pa tudi kot sladka desertna vina. Značilna so za vina s poudarjenim značajem, pogosto zorjena na kvasovkah, kar dodatno poglobi kompleksnost in teksturo.
Gual vina se odlično podajo k morskim jedem, kot so školjke, ribe na žaru ter morski sadeži, prav tako k belemu mesu in bogatim zelenjavnim rižotam. Zaradi aromatične kompleksnosti so primerna tudi kot spremljava k zorjenim sirom.