Trepat je avtohtona rdeča sorta grozdja, ki izvira iz Katalonije v severovzhodni Španiji, predvsem iz regij Conca de Barberà in Costers del Segre. Vina iz sorte Trepat prepoznamo po nežni, rubinasto rdeči barvi in subtilnem aromatičnem profilu. V nosu prevladujejo sveže rdeče jagodičevje, kot so maline, brusnice in jagode, pogosto z nežnimi cvetličnimi notami, pridihom začimb in rahlo zeliščnim ozadjem. V ustih je Trepat srednjega do lahkega telesa, z živahno kislostjo, mehkimi tanini in prijetno sadno noto, ki zagotavlja eleganco in svežino.
Najpogosteje se uporablja za pridelavo svežih, lahkotnih rdečih vin ter predvsem rosé penečih vin, zlasti v znamenitem katalonskem cava rosado. Stilsko lahko vina iz sorte Trepat variirajo od mirnih do penečih, vedno pa poudarjajo izrazit sadni značaj ter svežo, živahno strukturo.
Pri gastronomskih povezavah se Trepat odlično poda k lahkim jedem, kot so narezki, tapasi, perutnina in ribe na žaru. Peneči rose iz Trepata je idealen spremljevalec sushiju, pa tudi svežim sirom in zelenjavnim rižotam.
Španija
──── 🍷 ────
👉 Ali Raziščite aplikacijo podrobno
Viniou – poenostavljeno upravljanje vaše vinske kleti