Xarel-lo je avtohtona sorta grozdja, ki izhaja iz Katalonije v Španiji, predvsem pa jo gojijo v regijah Penedès in Costers del Segre. Grozdje daje vina svetlo rumene barve z zelenkastimi odtenki ter značilnim aromatičnim profilom, kjer prevladujejo note svežega jabolka, agrumov, hruške, belega cvetja in zelišč. Zorjena vina razvijejo tudi odtenke medu, mandljev in rahlo mineralnost.
V okusu je Xarel-lo svež, živahen in s srednje do visoko stopnjo kislosti, kar mu omogoča izjemno primernost za pridelavo kakovostnih penečih vin, posebej znamenitega Cava. Poleg penečih vin se iz Xarel-lo pridelujejo tudi mirna bela vina z izrazito sadnostjo in kompleksnostjo, pogosto s srednje polnim telesom.
Sorta se odlično ujema z morskimi sadeži, ribami na žaru, školjkami ter hladnimi predjedmi. Idealna je v kombinaciji s paello, tapasi, rižotami ter mehkejšimi kozjimi in ovčjimi siri. Zaradi svežine in subtilne mineralnosti je Xarel-lo priljubljena izbira tako za aperitiv kot za spremljavo celotnemu obroku.
Španija
──── 🍷 ────
👉 Ali Raziščite aplikacijo podrobno
Viniou – poenostavljeno upravljanje vaše vinske kleti