Pardina je tradicionalna bela sorta, ki izvira predvsem iz španske regije Extremadura, kjer zavzema pomembno mesto v lokalnem vinogradništvu. Vinarji jo cenijo zaradi njene odpornosti na sušo in stabilnih pridelkov. Vinska aromatika Pardine je subtilna; prevladujejo nežni vonji zelenega jabolka, citrusovih sadežev, belega cvetja ter rahli mineralni podtoni. Na okusu so vina iz Pardine sveža, polsuha do suha, z lahkotnim telesom, zmerno kislostjo in prijetno, nevsiljivo sadno noto, ki poskrbi za uravnoteženost.
Najpogosteje se vinificira kot sveže, mlado vino, primerno za hitro uživanje, včasih pa tudi kot del mešanic v zvrsteh z lokalnimi sortami, kjer doprinese lahkotnost in svežino. Odlikujejo jo enostavnost pitja in izjemna prilagodljivost različnim kulinaričnim doživetjem.
K Pardini se odlično podajo jedi iz morskih sadežev, lahke solate, belega mesa, blage sire in tipične sredozemske predjedi. Prav tako se lepo ujame z rižotami in zelenjavnimi jedmi, saj njena diskretna aromatika ne prevlada okusa jedi, ampak jih harmonično dopolnjuje.