Hondarribi Beltza je avtohtona rdeča sorta grozdja iz baskovske regije v severni Španiji, zlasti močno zastopana v apelacijah Getariako Txakolina, Bizkaiko Txakolina in Arabako Txakolina. Vina iz tega grozdja se ponašajo z izrazito svežino, zmerno stopnjo alkohola ter živahno kislostjo. Aromatični profil razkriva note rdečega jagodičevja, predvsem malin, brusnic in ribezov, zaznamo pa tudi nežne odtenke zelišč, zelenega popra in rahlo mineralnost. V okusu so vina po navadi lahkotnejša, a zelo sadna, s fino teksturo taninov in očarljivo pikantnostjo v zaključku.
Najpogosteje se vina iz sorte Hondarribi Beltza vinificirajo kot mlada, lahkotna rdeča vina ali kot rosé (rosado), kjer prevladujejo svežina, sadnost in subtilna pikantnost. Nekatera vina se v manjšem deležu lahko tudi kratko starajo v hrastovih sodih, kar jim doda dodatno kompleksnost.
Za kulinarična povezovanja priporočamo kombinacijo z raznimi tapas, pečeno raco, zrelimi ovčjimi siri ter jedmi iz rib na žaru, kot so tuna ali mečarica, kjer vino lepo uravnoteži intenzivne okuse ter poskrbi za dolgotrajen, svež pookus.