Bela sorta grozdja

Madeleine Angevine je bela vinska sorta, cenjena zaradi svojega elegantnega in prefinjenega aromatskega profila. V aromi prevladujejo note belega cvetja, tropskega sadja, kot sta ananas in marelica, ter subtilni toni agrumov in svežih zelišč. Na okusu je vino lahko do srednje polno, z živahno, a uravnoteženo kislino, ki poudari sadnost in ponudi prijeten, osvežujoč zaključek. Pri najboljših vinih iz tega grozdja se lahko zaznajo tudi nianse kosmulje in mineralnosti, ki dodatno obogatijo kompleksnost.

Madeleine Angevine največkrat najdemo v vinorodnih regijah hladnejšega podnebja, kot so dolina Loare v Franciji, jugozahodna Anglija in nemška Saška. Zaradi zgodnjega zorenja je priljubljena tudi v drugih severnih vinorodnih območjih.

Iz te sorte najpogosteje pridelujejo sveža, mlada, suha ali polsuha bela vina, ki poudarjajo naravno aromatičnost in živahno kislino. Redkeje se uporablja v zvrsteh ali za pridelavo penečih vin. Madeleine Angevine je izvrstna spremljevalka svežih morskih sadežev, školjk, solat, kremastih sirov ter jedi iz belega mesa s citrusi ali zelišči.

Vodilne regije sorte Madeleine Angevine

Nobena regija ni najdena za sorto Madeleine Angevine.