Traminette je aromatična sorta grozdja, ki izvira iz ZDA in je potomka sorte Gewürztraminer. Vinarji jo cenijo zaradi izrazite cvetlične aromatike ter odlične odpornosti na bolezni. V vinu Traminette prevladujejo intenzivne note cvetlic, kot so vrtnica, jasmin in bezeg, skupaj z vonjavami ličija, tropskega sadja in nežnim pridihom začimb. Okus je srednje polnega telesa z uravnoteženimi kislinskim profilom, pogosto z diskretno sladkobo ali suhim zaključkom, kar omogoča vsestransko uporabo v številnih stilih vin.
Najbolj uveljavljena vinorodna območja za Traminette so severovzhod ZDA, predvsem New York, Indiana, Pensilvanija in Ohio, kjer klima omogoča dozorevanje bogatega aromatskega profila.
Traminette se običajno prideluje kot sveže, suho ali polsuho belo vino, ponekod tudi kot polsladko, redkeje kot penino. Njegov bogat aromatični izraz odlično sovpada z azijsko kuhinjo, pikantnimi jedmi, siri z modro plesnijo, pečeno perutnino ter morskimi sadeži. Prav tako se lepo ujame s kremnimi omakami in sadnimi sladicami, kjer dopolni in zaokroži jed.